Wat is precies het verschil tussen BBMI en NEN2580?

BBMI staat voor branchebrede meetinstructie, het is een instructie die in de branche onderling is afgesproken en waar geen wetgeving bij betrokken is. Het gaat hier over hoe iets gedaan moet worden, niet over het resultaat. NEN2580 is een Nederlandse norm voor ruimtelijke data die termen, definities en bepalingsmethoden geeft voor de (vloer)oppervlakte en inhoud van gebouwen. Het resultaat van de bepalingsmethode is een "meetstaat" die kan gebruikt worden om het verhuurbaar vloeroppervlak te bepalen voor verhuurders van woning- en bedrijfsruimte. De maximale afwijking mag 1% of minder zijn, afhankelijk van het totale oppervlak. Afwijkingen boven de 1% kunnen leiden tot claims. Wanneer we kijken naar de prijzen van deze producten zien we een groot verschil.

BBMI gebruiksoppervlakte van woningen betekent dat er een verschil is tussen de oppervlakte volgens de BBMI en de NEN2580. Dit heeft te maken met hoe de oppervlakte van de binnenmuren wordt gemeten. Volgens de branchebrede meetinstructie, wordt de oppervlakte gemeten binnen de scheidende wanden, zoals de NEN2580. Maar volgens de BBMI worden ook de dragende en niet-dragende binnenwanden meegenomen. De BBMI maakt ook een onderverdeling in vier gebruiksoppervlakten, terwijl de NEN2580 dit niet doet. Deze onderverdeling bestaat uit wonen, overige inpandige ruimte, externe inpandige ruimte en gebouwgebonden buitenruimte. Hierdoor kan men duidelijk zien het verschil tussen een woning met een woonoppervlakte van 100 m2 en een woning van 100 m2 met een berging van 10 m2.

De BBMI bruto inhoud van woningen houdt in dat bij het bepalen van de totale inhoud van een woning, de begane grondvloer en de dakconstructie volledig worden meegenomen. In geval van een wooncomplex, worden ook de gemeenschappelijke ruimtes, zoals liften, meegenomen. Bij het berekenen van de bruto inhoud wordt er geen rekening gehouden met de functie van de ruimtes in de woning. In tegenstelling tot de NEN2580, wordt er bij de BBMI van standaard maten uitgegaan voor de dikte van vloeren, dakconstructie en scheidende wanden als het niet gemakkelijk te meten is.

Als makelaar is het belangrijk om verstandig om te gaan met de BBMI. Verkoop deze niet als de waarheid en gebruik geen meterprijs, dit is risicovol. Als aankoopmakelaar is het beter om een beroep te doen op de collegialiteit in plaats van te suggereren dat de meters verkeerd zijn. Ons advies is om de meters van de BBMI te controleren voordat ze op Funda worden gezet en als er een fout in zit, ga dan niet in discussie met de aankoopmakelaar. Als je met meters wilt werken, investeer dan geld in de NEN2580.

Abboneer op onze nieuwsbrief

* indicates required
Wietse VisserInmeten